Macam Mana Nak Dapatkan Akaun Instagram yang Kena Hacked - NurulZayani.Com

Macam Mana Nak Dapatkan Akaun Instagram yang Kena Hacked

Apa Nak Buat Kalau Akaun Instagram Anda Digodam / Hacked - Update 2021
Macam Mana Nak Dapatkan Akaun Instagram yang Kena Hacked


Sebelum meneruskan baca artikel ini, disarankan anda membaca dahulu Cara Kesan & Halang Akaun Peribadi digodam / hack. Tapi macam mana pula kalau akaun Instagram korang dah kena hack/ godam? Bolehkah korang dapatkan kembali akaun Instagram yang telah dihack?

Untuk pengetahuan korang, ada kemungkinan kecil untuk dapakan kembali atau recover akaun yang telah digodam. Pihak Instagram atau Facebook tidak akan bertanggungjawab kerana aktiviti pengodaman yang berjaya adalah kerana SALAH anda sendiri. 

Ini kerana anda tidak mengaktifkan 2FA authentication dan selanjutnya terkena serangan siber seperti phishing / malware / maklumat login anda tersebar / password yang lemah atau pelbagai jenis serangan siber yang lain.

Tetapi kita boleh sentiasa berusaha untuk dapatkannya. Berikut merupakan langkah-langkah terkini dan paling terbaik untuk mendapatkan kembali akaun Instagram anda yang telah digodam / hacked 2021.

Langkah 1: Dapatkan semua info tentang akaun Instagram anda

  • Hacked akaun screenshots termasuk nama profile yang ditukar / gambar-gambar yang telah dipadam dan sebagainya.
  • Maklumat hacker seperti mesej-mesej dengannya.
  • Maklumat & rujukan daripada kawan-kawan atau followers.
  • Ini sebagai bukti kukuh anda untuk diberikan kepada pihak Instagram kelak.


Langkah 2: Cuba cara-cara seperti disarankan oleh pihak Instagram

  • https://help.instagram.com/368191326593075/?helpref=hc_fnav&bc

Langkah 3: Cuba contact Instagram's social medias customer service

  • Twitter: https://twitter.com/instagram
  • Facebook: https://www.facebook.com/instagram
  • Facebook: https://www.facebook.com/instagramforbusiness

Langkah 4: Call Instagram Hotline numbers

  • +1 650-543-4800 ATAU;
  • +1 415-857-3369

Update: Sejak April 2018, Instagram dah tak pakai email support (terminated) untuk semua pengguna. Email lama yang digunakan ialah support@instagram.com. Terkini, hanya dengan cara "Langkah 2, 3 & 4" sahaja Instagram berkemungkinan terima sebarang kes-kes penggodaman dan kes-kes jenis lain.

Tapi kalau satu hari nanti Instagram buka kembali emel support, boleh pakai contoh Emel mcm bawah ni:

Hello Instagram Security Team,

My account was hacked today <TARIKH / MASA> by an <hacker> and he/she is using my Instagram account asking for money/ransom from others <alasan>.

The hacker could abuse this account broadly because my account has 41.8k followers.

I have tried many ways to recover my account but to no avail. The email address was registered (emailaddress@gmail.com) to my account however it is pointing to my old Instagram account. Whatever I've tried to recover, it will reset my old Instagram account.

Please find more details below:

My Hacked Instagram Account: instagram.com/<username>

My Email Login: emailaddress@gmail.com (However this email is pointing to my old Instagram account, instagram.com/<hackertukarusername> instead of instagram.com/<originalusername>.

Abuse Message Text sent by the Hacker using my Instagram Account:
====================================
<Tunjuk Bukti kalau ada>
====================================

Latest Update:
This hacker is asking for a ransom of RMxxx. I can provide related proofs and screenshots for your reference.
This Instagram account is really important to me. I really do appreciate the great online recovery service from Instagram however I've tried everything available and leads me to use this email message section.
 Below were my initiatives to recover my Instagram Account:

Step 1: Raised Case at
https://help.instagram.com

Step 2: Contacted Instagram's Social Medias Customer Service
Twitter: https://twitter.com/instagram
Facebook: https://www.facebook.com/instagram
Facebook: https://www.facebook.com/instagramforbusiness

Step 3: Called Instagram Hotline numbers
+1 650-543-4800 ATAU;
+1 415-857-3369

I would, again, like to express my gratitude for the recovery service but this is my last method to try my luck to recover my Instagram account. 

I am looking forward to your reply. Please don't hesitate to contact my email at emailaddress@gmail.com and I will fully cooperate for any necessary information required by your team.

Thank you so much.
Faeez Azmi

Langkah-langkah di atas adalah cara yang paling bekersan untuk tahun 2021. Jangan lupa sentiasa aktifkan 2FA authentication untuk semua akaun-akaun social media anda bagi mengelakkan kejadian penggodaman terjadi.

Cara untuk aktifkan 2FA authentication, sila rujuk di sini

8 comments:

  1. Replies
    1. Terima kasih.. Harap dapat share kat kawan2 anda semua untuk berjaga-jaga..

      Delete
  2. hello, account instagram saya telah di hack , segala email dn nombor telephone telah berubah dn kata laluan juga telah berubah dan sy tak dpt log in msk kembali, bagai mna kah cara untuk sy dpt kan balik account instagram sy?😞 sy dh cuba dgn bnyk cara tapi tetap sama😞 account instagram sy tu tmpat sy cari rezeki untuk membantu keluarga sy yg tengah sakit dn xbekerja 😞😞😞😞 sy betul betul perlu kan bantuan

    ReplyDelete
  3. hello, account instagram saya telah di hack , segala email dn nombor telephone telah berubah dn kata laluan juga telah berubah dan sy tak dpt log in msk kembali, bagai mna kah cara untuk sy dpt kan balik account instagram sy?😞 sy dh cuba dgn bnyk cara tapi tetap sama😞 account instagram sy tu tmpat sy cari rezeki untuk membantu keluarga sy yg tengah sakit dn xbekerja 😞😞😞😞 sy betul betul perlu kan bantuan

    ReplyDelete
  4. hello, account instagram saya telah di hack , segala email dn nombor telephone telah berubah dn kata laluan juga telah berubah dan sy tak dpt log in msk kembali, bagai mna kah cara untuk sy dpt kan balik account instagram sy?😞 sy dh cuba dgn bnyk cara tapi tetap sama😞 account instagram sy tu tmpat sy cari rezeki untuk membantu keluarga sy yg tengah sakit dn xbekerja 😞😞😞😞 sy betul betul perlu kan bantuan

    ReplyDelete
  5. Hello acc saya imaniman435 ith tidak boleh bukak kerna no tidak aktid dan pass lupa ;( adakahh saya boleh dapat kembali acc tersebut πŸ₯ΊπŸ˜­

    ReplyDelete
  6. Acc saya telah di hack mcm mne saya untuk kembalikan akaun saya

    ReplyDelete
  7. account Instagram saya telah digodam tolong saya untuk dapatkan account Instagram saya semula

    ReplyDelete

Sila comment dengan perasaan yang teruja dan gembira supaya anda gembira selalu ^_^

Followers